A A A K K K
для людей із порушенням зору
СКОРИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Тернопільський район

Нюанси погашення податкового боргу

Дата: 12.05.2021 15:13
Кількість переглядів: 976

Актуальне інтерв’ ю з начальником управління по роботі з податковим боргом

Головного управління ДПС у Тернопільській області

Михайлом Манастирським

Питання податкового боргу, його виникнення та сплата завжди цікавили жителів нашого краю: як звичайних громадян, так і бізнесменів. Сьогодні ми поговоримо про те, що чекає роботодавців, які «забули» сплатити або сплатили невчасно, і що робити, коли виник борг із податкових платежів.

Що таке податковий борг та податкова вимога у відповідності до Податкового кодексу України?

Податковий борг – це сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений строк, та непогашеної пені.

Податкова вимога – це письмова вимога контролюючого органу до платника податку щодо погашення суми податкового боргу.

Від якої суми податкового боргу надсилається податкова вимога?

Податкова вимога не надсилається, а заходи, спрямовані на погашення податкового боргу, не застосовуються, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує ста вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто до 3060 гривень.

Якщо сума податкового боргу перевищує сто вісімдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, контролюючий орган надсилає податкову вимогу такому платнику податків.

Хотів би нагадати радіослухачам, що Законом України №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-CoV-2», який набрав чинності з 10 грудня 2020 року збільшений поріг розміру податкового боргу від якого направляться податкова вимога: з 1020 до 3060 гривень.

Конкретизуйте, які заходи стягнення податкового боргу вживає контролюючий орган до платника податків, який має податковий борг?

Так, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу. Майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису, який складається податковим керуючим. Якщо майно платника податків є неподільним і його балансова вартість більша від суми податкового боргу, таке майно підлягає опису у податкову заставу у повному обсязі.

Якщо боржник, майно якого передано у податкову заставу, не погасив податковий борг, контролюючий орган звертається до суду для отримання дозволу на його реалізацію з метою спрямування отриманих коштів на погашення податкового боргу боржника.  Продаж такого майна проводиться на цільових аукціонах.

Тобто, без рішення суду, майно боржника не можна продавати?

Так, вірно.

Де розміщується інформація про перелік майна, яке перебуває у податковій заставі та підлягає продажу на аукціонах, а також про місце та час проведення таких аукціонів?

Для продажу майна на товарних біржах контролюючий орган укладає відповідний договір з брокером (брокерською конторою), який вчиняє дії з продажу такого майна за дорученням контролюючого органу на умовах найкращої цінової пропозиції.

Інформація про перелік майна платників податків, призначеного для продажу, та про час та умови проведення торгів оприлюднюється відповідною біржею. Організатор аукціону оприлюднює оголошення в засобах масової інформації та на власній вебсторінці.

Також інформація щодо укладених договорів-доручень на реалізацію майна підприємств-боржників з уповноваженими організаціями та перелік такого майна розміщується у рубриці «Переліки» на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПС України.

У грудні минулого року набув чинності Закон України №1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-CoV-2», який спрямований на підтримку бізнесу та пересічних громадян в час пандемічних обмежень державою.

Якими нововведеннями цього Закону ще зможуть скористатись пересічні громадяни, які є платниками податків та мають заборгованість, скажімо, по податку на нерухоме майно?

Так, Законом України №1072 надано можливість відстрочити до 29 грудня 2021 року сплату податкового боргу платників податків-фізичних осіб, розмір якого за усіма податками і зборам та платежами, штрафними санкціями та пенею станом на 1 грудня 2020 року не перевищував 6800 гривень.

Платники податків ще зможуть скористатися такою преференцією. Для того скористатися таким правом, необхідно подати заяву довільної форми до податкового органу. За умови своєчасної сплати, визначеної у заяві, штрафні санкції та пені нараховуватись не будуть.

Розкажіть детальніше скільки платників податків скористалися нормами Законом України №1072 щодо списання штрафних санкцій і пені, яка сума вже списана таким платникам податків?

Нагадаю, що платники податків, які виявлять бажання скористатися можливістю списання податкового боргу із штрафних санкцій та пені за умови сплати податкового боргу за основним платежем, мають подати до органу ДПС за місцем обліку такого податкового боргу відповідну заяву. Термін подання заяви обмежено – до 9 червня 2021 року.

З часу застосування цієї норми Закону платниками Тернопільщини подано 96 заяв і за результатами їх розгляду на засіданнях робочої групи ГУ ДПС у Тернопільській області списано 1,0 млн грн. штрафних санкцій і пені та сплачено платниками податків 1,5 млн грн основного платежу.

Тепер карантин, як самостійно можна перевірити чи відсутні борги?

Інформації більш, ніж достатньо. Про наявність податкового боргу можна з’ясувати на електронних сервісах ДПС України: «Дізнайся більше про свого бізнес-партнера», що розміщений на вебпорталі ДПС, в «Електронному кабінеті платника». Також на вебпорталі ДПС України щомісяця розміщується така інформація. На субсайті Територіальних органів ДПС у Тернопільській області по платниках Тернопільщини у рубриці «Новини».

Коли податковий борг змушує спрощенця переходити на загальну систему оподаткування?

Так, за порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування підприємцям доводиться переходити на загальну систему.

Діє ще одна підстава для переходу – наявність у єдинника податкового боргу.

Тож при наявності податкового боргу більш, як 3060 гривень на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів, доведеться залишити спрощену систему оподаткування.

Прийняти статус загальносистемника, в такому разі, слід в останній день другого з двох послідовних «боргових» кварталів.

Як отримати довідку про відсутність заборгованості?

Наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 №733 затверджено Порядок надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі.

Насамперед, наголошую, що дана довідка надається платнику безоплатно.

Для отримання даної довідки платник подає заяву встановленої форми. Заява подається платником (на його вибір):

- у паперовій формі – до державної податкової інспекції за основним місцем обліку такого платника або до відповідного контролюючого органу, уповноваженого здійснювати заходи з погашення податкового боргу;

- в електронній формі – на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги».

Заява складається з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) довідку буде подано платником.

За відсутності у платника податкового боргу, недоїмки зі сплати єдиного внеску та іншої заборгованості з платежів (у тому числі розстрочених, відстрочених, реструктуризованих), контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, уповноважений орган формує довідку протягом п'яти робочих днів з дня, наступного за днем отримання заяви.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у заяві.

Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано заяву.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.