A A A K K K
для людей із порушенням зору
СКОРИКІВСЬКА СІЛЬСЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Тернопільська область, Тернопільський район

Порядок заповнення та подання Повідомлення про об’єкти оподаткування, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою 20-ОПП

Дата: 27.05.2021 11:26
Кількість переглядів: 443

З’явився новий об’єкт оподаткування, переїхали чи вирішили «закрити» старий – не забудьте повідомити про це ДПС за місцем податкової «прописки». Для цього знадобиться форма № 20-ОПП, що іменується Повідомленням про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність.

Для початку нагадаємо: усі суб’єкти господарювання (юрособи та фізособи) зобов’язані повідомляти податківців про виникнення або зміну даних щодо об’єктів оподаткування за формою №20-ОПП. А якщо врахувати, що ця форма, зокрема і порядок її заповнення, нерідко зазнають змін, актуальність цієї теми лише посилюється. Тож пропонуємо пригадати, коли та як повідомляти органи ДПС за допомогою цієї форми.

– Який порядок подання повідомлення про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням за ф.№20-ОПП?

– Відповідно до п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Платник податків зобов’язаний стати на облік у відповідних контролюючих органах за основним та неосновним місцем обліку, повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем.

– Пане Руслане, тож що належить до об’єктів оподаткування та об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням?

 Об’єктами оподаткування та об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

– У який термін треба подати повідомити про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням?

 Форму №20-ОПП необхідно подати протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Зауважу, що під час першого подання повідомлення зазначають всі об'єкти оподаткування. А при наступному поданні треба зазначити лише новий об'єкт оподаткування.

– Чи можна повідомити про об’єкти оподаткування через Електронний кабінет?

 Так, можна. У відкритій та приватній частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову інструкцію щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

Режим «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету забезпечує можливість створення та подання податкової, фінансової, статистичної звітності, звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у тому числі повідомлення за ф.№20-ОПП (J/F1312002).

– Як заповнити у повідомлення «Тип об’єкта оподаткування», якщо у довіднику відсутні відповідні типи об’єкта оподаткування або немає об’єктів оподаткування, які підходять за призначенням, наприклад немає житлового або нежитлового приміщення?

 Так, «Тип об’єкта оподаткування» заповнюється відповідно до рекомендованого довідника типів об’єктів оподаткування.

Оскільки типи об’єктів оподаткування «Приміщення» та «Нежитлове приміщення» є узагальненими, тому при заповненні повідомлення за формою №20-ОПП, у якому вказується об’єкт житлової (нежитлової) нерухомості, із довідника необхідно обрати той тип об’єкта оподаткування, який за своїм функціональним призначенням найбільш відповідає поняттю, визначеному названими статтями Податкового кодексу України.

Ведучий: У платника податків наявна земельна ділянка, як її відобразити?

Відповідь: Якщо у платника податків наявна земельна ділянка, про яку він повідомляє контролюючий орган як про об’єкт оподаткування, то у графі 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» розділу 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» повідомлення за ф. № 20-ОПП ним має бути зазначений кадастровий номер земельної ділянки, який присвоєний цій земельній ділянці під час її державної реєстрації та занесений до Державного земельного кадастру.

– Як можна внести зміни про наявні об’єкти оподаткування або здійснити самостійне виправлення помилок у повідомленні за ф. №20-ОПП?

 При зміні відомостей про об’єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження або стану об’єкта оподаткування, закінчення дії договору оренди або розірвання його, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за ф. №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. При заповненні повідомлення за ф. №20-ОПП з виправленою інформацією у другій графі відомостей про об’єкти оподаткування платником податків зазначається код ознаки надання інформації – 3.

При цьому в разі зміни призначення об’єкта оподаткування або його перепрофілювання інформація щодо такого об’єкта оподаткування надається в повідомленні двома рядками, а саме: в одному рядку зазначається інформація про закриття об’єкта оподаткування, призначення якого змінюється, у другому – оновлена інформація про об’єкт оподаткування, який створено чи відкрито на основі закритого.

Якщо суб’єкт господарювання виявив помилку у повідомленні за ф.№20-ОПП, він повинен подати повідомлення з виправленою інформацією.

– Перейменували вулицю, повідомлення за ф. №20-ОПП оновлюємо?

 Так, оновлюємо. У розділі 3 повідомлення зазначається нове місцезнаходження такого об’єкта.

У разі внесення змін до правовстановлюючих документів (свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, договору купівлі-продажу, договору міни, договору дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням вулиць, на яких знаходиться об’єкт нерухомого майна, та внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у зв’язку із зміною назви чи перейменування вулиці, платник податків подає повідомлення за ф. № 20-ОПП протягом 10 робочих днів з дня внесення змін до цього реєстру.

Для суб’єктів господарювання, на яких розповсюджується дія Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», та які використовують реєстратори розрахункових операцій, якщо відбулось перейменування назви міста, вулиці тощо, де розміщено об’єкт оподаткування (господарську одиницю), де застосовується РРО, повідомлення за ф. №20-ОПП подається з метою уникнення розбіжностей між відомостями щодо місцезнаходження цієї господарської одиниці.

– А у яких випадках платники податків не повинні подавати повідомлення за ф.№20-ОПП?

 Повідомлення за ф.№20-ОПП подається платниками податків за умови наявності об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням. Інформація про об’єкти оподаткування, такі як товари, дохід (прибуток) або його частина, обороти з реалізації товарів (робіт, послуг), операції з постачання товарів (робіт, послуг) відображаються у відповідній податковій звітності платника податків (податкова декларація з податку на прибуток, з податку на додану вартість, податковий розрахунок за ф. №1ДФ та інші), тому про такі об’єкти оподаткування не потрібно повідомляти у повідомленні за ф.№20-ОПП.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних